Kjønnslemlestelse av jenter er feil, men omskjæring av gutter er ok

I Dagsavisen lørdag 20. februar hadde Hege Ulstein et innlegg om Kjønnslemlestelse hvor hun oppfordret til et mer nyansert syn på kvinnelig omskjæring. Jeg og mange med meg, reagerte sterkt på tilnærmingen hennes til noe vi i UNICEF oppfatter som et klart brudd på menneskerettighetene og en praksis som er helt i strid med Barnekonvensjonen. Jeg hadde et motinnelgg på trykk i Dagsavisen onsdag 24. februar. Mitt hovedpoeng er at dette er inngrep (og overgrep) som foretas på små jenter uten deres samtykke og vilje ofte uten bedøvelse og under svært lite hygieniske forhold. Det finnes ingen bevis for at denne praksisen gir noen positiv helseeffekt, snarere tvert i mot er det ødeleggende for mange jenter og kvinners helse, og det bunner i utgangspunktet i menns ønske om kontroll med kvinners seksualitet.

Innlegget til Hege Ulstein har satt i gang en kraftig debatt og jeg har også fått endel spørsmål i etterkant av mitt innlegg om hvorfor det er slik at UNICEF ikke fordømmer omskjæring av gutter, mens omskæring av jenter fordømmes på det sterkeste. Det kan kanskje virke rart, og jeg er forsåvidt enig i at det prinsippielle her kan virke litt lite fundamentert.

Argumentasjonen er som følger: UNICEF er for mannlig omskjæring når det gjøres på en helsemessig forsvarlig måte. Vi jobber sammen med WHO og helsemydighetene for at de som ønsker å omskjære gutter, har tilgang til gode helsefasiliteter. Bakgrunnen er i hovedsak at det er tydelig dokumentert at omskjæring av gutter har tydelige helsemessige positive effekter både for guttene/mennene og for deres kvinnelige partnere. Dessuten hevdes det at risikoen for sykdommer og problemer i forbindelse med og i etterkant av inngrepet er mye mindre (fraværende under sikre hygieniske forhold) for gutter enn for jenter. Det blir drøftet om disse funnene skal føre til en mer aktiv oppfordring til forsvarlig omskjæring av guttebabyer i verden. Men  så langt jeg kjenner til, er dette ikke tatt stilling til dette.

Men det er jo et poeng at guttebarn heller ikke noe valg, og jeg innser at det kan synes inkonsekvent at argumentet om den helsemessige positive effekten da forsvarer dette.

Omskjæring av gutter kan engasjere, men jeg synes det er viktig at det ikke tar fokus vekk fra den forferdelige praksisen kvinnelig kjønnslemlestelse er. I vår toleranse og forståelse for andre kulturer må vi ikke glemme hva dette egentlig dreier seg om.

Reklamer

3 kommentarer

Filed under Litt av hvert

3 responses to “Kjønnslemlestelse av jenter er feil, men omskjæring av gutter er ok

  1. Omskjæring av gutter er også traumatiserende.

    Nyfødte reagerer på lave smertestimuli med økt hjerterytme, økt respirasjonsfrekvens og økt forbruk av oksygen (lavere oksygenmetning). Noen barn opplever langvarige negative effekter av lav smertepåvirkning, med forlenget forandring i stresshormonnivå, immunologiske reaksjoner og stress. Det er vist at omskjæring uten smertelindring kan ha langvarige negative effekter, med hypersensitivitet overfor smerter senere, og det kan til og med påvirke mor-barn-relasjonen. http://bit.ly/cQZBwr

    Men selv lokalbedøvelse tar ikke bort all smerten under inngrepet, og en studie publisert i The Lancet i 1997 viste at guttebabyer på 4-6 måneder som hadde blitt omskåret med bedøvelse, skåret høyere på smerte da de ble vaksinert enn uomskårede babyer. http://bit.ly/Z8qmg

    Dersom dette er helsebringende, kan Helsedirektoratet kjøre en kampanje der unge voksne menn oppfordres til å legge seg under kniven.

  2. Tilbaketråkk: Langt igjen før vi har likestilling « Kjersti Fløgstad's Blog

  3. Tilbaketråkk: En dag verdt å markere! | Kjersti Fløgstad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s