Gutten alle så, men ingen hjalp

”Jeg tenker nok at du skjønner det sjøl” er tittelen på boken Jon Gangdal har skrevet om Christoffer og som ble lansert i dag. Det har gjort fryktelig vondt å følge saken i media, og nå å åpne boken. Christoffer ble bare åtte år.

Tenk så redd han må ha vært, og så alene han må ha følt seg! Christoffer var ikke usynlig, men han ble behandlet slik. Christoffer var den lille gutten som alle så, men ingen hjalp. Dette kan ikke skje igjen. Vi må alle ta et mye større ansvar for barn i nærmiljøet og handle når vi ser at noe ikke er som det burde. Det er nettopp derfor UNICEF Norge har tatt initiativ til prosjektet Den ene – det er altfor mange barn i Norge som ikke har det godt.

Hva kan du og jeg egentlig gjøre? Vi skal varsle – vi kan bry oss her og nå. Vi kan ikke tillate å beskytte oss selv med tanker som – det er ikke min sak, det er sikkert noen andre som gjør noe eller jeg tør ikke for jeg kan ta feil. Og vi kan mer enn som så.

Mitt spørsmål blir da: Tør du virkelig å la være?

Forskning har dokumentert at jo tidligere barna får hjelp, jo større sjanse er det for at de klarer seg senere i livet. Det kan gå bra til tross for en forferdelig barndom, men det er betinget av at det gripes aktivt inn og at barnet får etablert kontakt med minst èn voksen som ser det og bryr seg. Gjennom prosjektet ”Du kan være den ene” arbeider UNICEF Norge for å styrke det private initiativ og inspirere voksne til å engasjere seg og ta et aktivt ansvar for barna i sitt nærmiljø. Erfaring og forskning viser et fellestrekk hos barn som har det vanskelig i oppveksten, men likevel klarer seg bra: De har hatt et positivt forhold til en omsorgsfull og kompetent voksen. De har hatt nettopp ”Den ene”.

Kjære deg, sammen kan vi hjelpe barn som er i en lignende situasjon som Christoffer. For, sannheten er at det er altfor mange barn i Norge som akkurat nå utsettes for noen av grusomhetene han levde med. Les boken, og gå inn på www.denene.no. Der får du gode råd om når – og hvordan du skal handle når barn i dine omgivelser ikke har det som de burde.

Du har alltid to valg, du kan se bort, eller du kan velge å gjøre noe. Og la for all del tvilen komme barnet til gode, det motsatte kan bli så forferdelig galt.

Legg igjen en kommentar

Filed under Barndom i Norge, Til ettertanke

Legg igjen en kommentar