Sosiale medier – fra likes til cash?

UNICEF Norge har for tiden en kampanje på sosiale medier, Folkeaksjonen 20 kroner. Så langt har mer enn 1.700 personer engasjert seg og blitt med. En liten bekk, kan bli en stor å, heter det, og sosiale medier har så definitivt dette potensialet. 1.700 betyr 3.400 hiv-tester – så langt! Vår rådgiver, Isobar, hevder at en kampanje løper av seg selv når den runder 2.000. Vi følger spent med – og håper de har rett.

Folkeaksjonen 20 kroner

Folkeaksjonen 20 kroner

Folkeaksjonen oppfordrer alle til å bli med å støtte vår kamp for en aids-fri generasjon. For 20 kr kan vi HIV-teste to gravide kvinner og hjelpe barna slik at smitten ikke overføres. 1000 barn blir født med HIV-smitte hver dag og 95% av disse kunne vært unngått dersom mor hadde testet seg og mottatt medisinering.

For oss som er opptatt av å engasjere og inspirere til en god sak eller handling, er sosiale medier definitivt spennende, men også svært utfordrende. At ‘likes’ ikke er det samme som engasjement, for ikke å si ‘Cash’, vet vi alle av mer eller mindre bitter erfaring.

At det også er forskjell på kvinner og menns engasjement, vet vi også. Vår Folkeaksjon har engasjert nesten dobbelt så mange kvinner som menn.

En studie utført i USA nylig, viser det samme. Kvinner er mer positive enn menn i forhold til å involvere seg i veldedige saker og gir mer oppmerksomhet til dem gjennom sosiale-medier, mens menn har en tendens til å  støtte  saker/kjepphester gjennom sosiale medier.

Studien, som analyserte svar på en elektronisk undersøkelse blant 2000 amerikanere, ble utarbeidet av Georgetown University’s Center for Social Impact Communication og betalt for av Ogilvy Public Relations Worldwide.

Mer enn fire av ti amerikanere er involvert i grupper som arbeider med sosiale og politiske saker. Mens både menn og kvinner setter «mat til de sultne» og «støtte våre tropper» som topp saker (causes), er det stor forskjell i forhold til hva annet de anser som viktig. Kvinner foretrekker å støtte ungdomsrelaterte saker som mobbing og barnefedme, mens menn er mer tilbøyelig til å støtte grupper som Tea Party bevegelsen og global oppvarming.

På spørsmål om hvordan veldedige organisasjoner kan tiltrekke seg flere tilhengere, er kvinner mer positive enn menn til å foreslå eller verve  kjente for å støtte en sak, utpeke en bestemt måned for å fremme en sak, eller opprettholde tilstedeværelse på sosiale nettverk.

Kvinner har også større sannsynlighet for  å bli involvert i en sak ved å donere klær og andre personlige gjenstander så vel som å gi frivillig av sin tid. De er også mer tilbøyelige til å svare på online kampanjer fra sosiale-nettverk og å bli med i en cause gruppe på Facebook eller poste en veldedig organisasjons logo på sin personlige profil på nettet.

Men begge kjønn er enige: Nesten tre firedeler av både menn og kvinner klager over at e-post fra veldedige og politiske organisasjoner virke som spam, og de får også mange av dem. De sier også at å klikke «like» for en sak på Facebook egentlig ikke betyr noe og bidrar til å tretthet for saken fordi omfanget av slike grupper i sosiale medier er stort.

Så, hvordan kan en veldedig organisasjon skjære gjennom?

«De bør definitivt ha en målgruppe i tankene», sier Denise Keyes, administrerende direktør i Georgetown’s Center for Social Impact Communication. «Gjennom sosiale medier har du mulighet til å tilpasse meldingen. Vær  strategisk og ikke bombarderer folk. Det å få noen til å like deg er ikke det samme som å bygge et forhold til dem. »

Vi i UNICEF Norge ønsker å engasjere og involvere folk. Sosiale medier er spennende, men krevende. Hva synes du om Folkeaksjonen 20 kroner? Hva gjør vi bra, hva kan vi gjøre bedre? Vi vil gjerne ha feedback og dialog for å lære.

Hvis du enda ikke har engasjert deg, gjør det nå! Bli med! Det er enkelt, morsomt og du vil kunne følge med på hvordan dine venner engasjerer seg og hva du da i sum har bidratt med.

Og du, ikke glem å bli med, da! 🙂

Reklamer

6 kommentarer

Filed under Givere, Litt av hvert

6 responses to “Sosiale medier – fra likes til cash?

 1. Et veldig aktuelt og interessant tema, Kjersti.
  Dere har vært flinke i UNICEF til å finne balansen mellom engasjement og spam. Dette er ikke minst takket være dine bidrag i sosiale (og ikke-sosiale) medier.
  Men jeg synes også at dere har vært flinke på et annet viktig punkt: Dere gjør det lett for meg å handle på den spontane lysten til å bidra. At jeg med noen klikk på Facebook eller http://www.unicef.no kan gi mitt bidrag når jeg leser en bloggpost eller ser en nyhetsreportasje.
  Stå på !

  • Hei Ståle, Takk for gode tilbakemeldinger. Tankevekkende med for stor aktivitet som kan skape «tretthet» for saken. Godt at du synes vi er godt balansert. Vi får forsøke å fortsette slik vi stavner…

 2. Flott innlegg!

  Jeg synes du tar opp veldig viktige temaer innen kampanjer på sosiale medier. Det er store forskjeller på ulike målgrupper på hva de velger å engasjere seg og hvorfor de gjør det. Hvor sosioteknologisk (hvis det er lov å bruke et slikt ord) modne brukerne er, er også avgjørende for hvor man skal legge lista for engasjement. Henvender du deg mot menn over en viss alder, er det mindre sjans for at de småsnakker og pludrer om kampanjen din i sosiale medier.

 3. Godt og nyttig innlegg, og dessutan ein kjempefin blogg! Synest bloggen har ein super balanse mellom aktuelle og relevante saker om UNICEF sitt arbeid og utfordringar, og samtidig er ein personleg blogg frå generalsekretæren sin ståstad.
  På min eigen blogg har eg ei samling norske cases på bruk av sosiale medier – http://ele3707.bi.no/martekjorstad/2011/04/26/norske-case-i-sosiale-medier/. Her er også fleire andre veldedige organisasjonar med. Kunne godt tenke meg å linke til ein slik beskrivelse av UNICEF sin bruk av sosiale medier. Veit du om nokon har skrive ein slik casebeskrivelse? Eller kanskje du vil skrive eit blogginnlegg om det på denne bloggen?

  • Hei, Takk for gode og interessante kommentarer. Jeg ser frem til å lese casene du har samlet og vil høre med markedsavdelingen i UNICEF om vi har en beskrivelse av UNICEFs bruk av sosiale medier, for foruten min blogg, twitter og facebook-bruk, gjøres det svært mye mer i UNICEF på sosiale medier. Vi har bøandt annet en folkeaksjon basert på facebook gående nå. da hører du fra oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s